Az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos alapvető tudnivalók

Mi alapján készül a szakvélemény?

Az épületek energetikai besorolása egységes, törvényileg meghatározott módszertan szerint történik. A szabályozást két jogszabály rögzíti, az egyik 176/2008, a másik a 7/2006 számú kormányrendelet. A készítő mérnök a helyszíni szemle során dokumentál minden épületenergetikailag fontos paramétert az ingatlanról. Ilyen paraméterek a lehűlő felületek (falak, födémek, nyílászárók) kiterjedése és hőszigetelési fokozata, illetve az épületgépészeti rendszerek hatásfoka. A felmért adatokból kalkulált eredmények alapján, a jobb oldalt megtekinthető energiaosztályokat kaphatja az ingatlan.

Felmérés a helyszínen

Általánosan körülbelül 30 percet töltünk az ingatlanban, ahol felvételre kerülnek az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez szükséges adminisztratív információk, mint például az ingatlan címe, helyrajzi száma, a megrendelő neve és számlázási címe. Ezt követi az épület szemrevételezése, alaprajz készítése, a belmagasság-, és a nyílászárók lemérése, a tájolás meghatározása. A gépészeti rendszerek felmérése és fotódokumentálása is kötelezően elvégzendő. Az épületet kötelező belülről megtekintenünk, de a tulajdonos jelenléte nem feltétel.

Az energiaosztályok

Milyen energiahatékonysagi szintet érhet el az ingatlan

Tanúsítói jogosultság

Energetikai tanúsító kizárólag mérnök lehet, aki tagja az Építész vagy a Mérnöki Kamarának. A kamaránál teljesített jogosultsági vizsga teljesítését követően a mérnök bekerül az online névjegyzékbe, amely nyilvános. A szakértő névjegyzéki sorszáma mindig szerepel a tanúsítvány előlapján. A szakmagyakorlás további feltételeit a 266/2013 Kormányrendelet tartalmazza.

Energetikai számítások a 7/2006-os rendelet szerint

Az energetikai számítások elvégzését a 7/2006 TNM rendelet írja le. A kötelezően alkalmazandó jogszabály dokumentálja a mérnöki munkarészek elkészítésének módszertanát. Mivel a számítások teljesen szabványosítottak, az egyes szakemberek személyes véleményétől független a végeredmény. A rendszer célja, hogy az ingatlanok közvetlenül összehasonlíthatóak legyenek egymással, energiafogyasztásuk tekintetében. A magasabb minősítést elért ingatlanok energiafelhasználása - és rezsiköltsége – alacsonyabbra adódik a gyengébb társaikénál. Az oldal tetejénél tekintheti meg a kiadható osztályokat, a főoldalon pedig azokat az eseteket, amikor nincs szükség a tanúsításra.

Garantált hitelesség

Az energetikai tanúsítvány hitelességére garanciát vállalunk. A dokumentumot minden hatóság, hivatal, ügyvéd elfogadja, mivel a jogszabálynak megfelelő formában és tartalommal készült. A hitelesség biztosítéka a HET sorszám, amely az energiatanúsítvány első oldalán tekinthető meg. Ezt a számot az Országos Építésügy Nyilvántartás online adatbázisa generálja, és segítségével bármely szakvélemény lekérdezhető.

Energetikai pályázatokhoz készülő tanúsítványok

Ha korszerűsítési pályázaton szeretne indulni, biztosan szüksége lesz a munkánkra. A pályázatok kötelező melléklete az energetikai tanúsítvány. A jelenlegi és a tervezett állapotra készült számítások alapján tudják a pályázat elbírálói megítélni a forrás felhasználásával elért eredményeket. Aki nagyobb megtakarítást tud elérni az energiafogyasztásban, az nagyobb eséllyel kap támogatást a korszerűsítésre. A pályázathoz kapcsolódó munkákra minden esetben egyedi árajánlatot adunk, várjuk megkeresését!

Kérjen árajánlatot